Week Tegen Pesten

Type aanbod

  • (gratis) werkvormen

Geschikt voor

  • In de klas

Thema

  • Sociale veiligheid en solidariteit

Ieder jaar in september organiseert Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten waar Stichting Critical Mass wederom aan deelneemt. Speciaal hiervoor bieden we gratis lesmateriaal aan om met jouw klas het gesprek te starten.

Maak tijdens de Week Tegen Pesten gebruik van onze gratis werkvorm. Meld je hier alvast aan!

Aanmelden gratis werkvorm

Met deze werkvorm open je het gesprek over roddelen, wordt de gezamenlijke norm bepaald en krijgen ze inzichten over wat roddelen kan doen met een klas en individuen en gaan jouw leerlingen op zoek naar het vermogen van leerlingen om te zien wanneer iets te ver gaat, en hoe zij roddelen definiëren. Met deze werkvorm gaan jouw leerlingen op een eerlijke en veilige wijze het gesprek aan over stellingen, en moeten zij in groepen van ‘oplossingen naar advies’ werken.

De werkvorm vraagt leerlingen zowel feitelijk als empathisch naar de situatie te kijken.Op zoek naar meer digitale games om pesten bespreekbaar te maken? Bekijk ons project VRIEND&VIJAND in de klas eens. Het bestaat uit zes dilemmagames met verschillende thema’s. De games worden begeleid door een mentor of docent. Jongeren vanaf 13 jaar spelen op hun eigen device (telefoon, tablet of laptop) en bepalen zo het verloop. Door de games, confrontaties en gesprekken worden jongeren zich bewust van hun denkbeelden, houding en gedrag en de consequenties hiervan.

Kennismaken met ons onderwijsproject “VRIEND&VIJAND in de klas”? Deze interactieve dilemmagames zijn geschikt voor alle onderwijsniveaus (vmbo, havo, vwo en mbo) en zijn 12 verschillende lessen over thema’s die schuren in de maatschappij. Denk aan discriminatie, racisme, (cyber)pesten, buitensluiten, mentaal welzijn onder jongeren en meer.

Om de games zo goed mogelijk in te te zetten bestaat VRIEND&VIJAND In de klas verder uit een startbijeenkomst, creatief en interactief lesmateriaal, een schoolscan en een werksessie voor leerlingen en een interactieve studiedag voor docenten.

Wil je meer weten over VRIEND&VIJAND in de klas, neem dan een kijkje op onze projectwebsite.