Omgaan met verschillen en verwachtingen

Type aanbod

  • Workshops en trainingen

Geschikt voor

  • In de docentenkamer

Thema

  • Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid
  • Sociale veiligheid en solidariteit
  • Vooroordelen

Ontdek hoe jouw verwachtingen en emoties het gedrag en de prestaties van leerlingen beïnvloeden. In onze docententraining Omgaan met Verschillen onderzoek je triggers, vooroordelen en verwachtingen. Leer reflecteren op privileges, vergroot je bewustzijn en ontdek praktische handvatten om open gesprekken in de klas te voeren. Met trainingsacteurs oefen je moeilijke situaties en leer je ermee omgaan.

Docententraining: omgaan met verschillen en verwachtingen

Hoe beïnvloeden jouw verwachtingen het gedrag en de prestaties van je leerlingen? En, hoe ga je om met iets wat je niet begrijpt en je wel (emotioneel) raakt? Benieuwd naar hoe je collega’s een positieve impact maken en waar het soms knelt? De basisvoorwaarde voor leren is veiligheid, en voor veiligheid is wederzijds begrip essentieel. Net als de bereidheid om te willen begrijpen, ook als je er niet direct begrip voor voelt. Tijdens de docententraining Omgaan met Verschillen onderzoek je triggers, (voor)oordelen en verwachtingen die je hebt als docent.

De docententraining focust op het voeren van het gesprek in de klas daar waar verschillen spannend zijn. We staan stil bij de eigen levenslijn en bij de impact van docenten in de eigen schooltijd. De impact van de rol van de docent en de relatie tussen docent en studenten staat centraal. Met een gespreksleider onderzoek je praktische handvatten om je gesprekken in het lokaal naar een hoger niveau te tillen. Een trainingsacteur begeleidt in het nabootsen van moeilijke situaties in het klaslokaal en hoe daarmee om te gaan.

Alle goede voorbeelden om met spanningen in de klas om te gaan en studenten mee te krijgen. En ontzettend enthousiast over hoe nuttig dit onderwerp is.
Docent tijdens een conferentie

Dit levert het op:

  • Reflectie op eigen privileges, ervaringen en blinde vlekken
  • Vergroten van bewustwording van de invloed van gebeurtenissen, verwachtingen en referentiekader
  • Inzicht in emotionele triggers
  • Inzicht in de rollen die we spelen bij het voeren van moeilijke gesprekken
  • Vergroten van vaardigheden en praktische tools voor het voeren van open gesprekken in de klas
Leer Diederik beter kennen

Diederik Wismans

Projectleider Onderwijs

Deze werkvorm is op maat te maken op thema en doelgroep. En zowel als les of als workshop in te zetten. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Of bekijk de rest van ons team