Uit de hand: workshop over ingrijpen bij grensoverschrijding

Type aanbod

  • Workshops en trainingen

Geschikt voor

  • In de docentenkamer

Thema

  • Sociale veiligheid en solidariteit

Ingrijpen met verbinding: in deze workshop over ingrijpen bij grensoverschrijding ontdek hoe je effectief kunt ingrijpen wanneer de grens wordt overschreden in jouw klas of binnen jouw team. In onze interactieve workshop, speel je samen met je collega’s uit het docententeam een dilemmagame waarin je ervaart hoe snel een discussie kan escaleren. Reflecteer op je eigen handelen, stel gezamenlijk grenzen en vergroot je handelingsvaardigheden. Een waardevolle training voor aansluiting en ingrijpen in moeilijke situaties.

Aan de slag: Een workshop over ingrijpen

Deze workshop gaat over ingrijpen: wanneer gaat jou iets te ver? Hoe grijp je in? En hoe verhoudt jouw grens zich tot de grens van jouw leerlingen en collega’s? We onderzoeken manieren waarop jij kan ingrijpen bij grensoverschrijding en tegelijkertijd in verbinding blijft, ook in moeilijke situaties.

Dit doen we door het spelen van een interactieve online dilemmagame waarin je ervaart hoe snel een simpele discussie door stereotyperende en racistische opmerkingen uit de hand kan lopen. De game speel je op je telefoon. Eerst geef je je eigen persoonlijke grens aan, waarna gezamenlijk de grens van de groep wordt vastgesteld. Je reflecteert in deze workshop op wat nodig is om in te grijpen en op je eigen handelen. Bovendien vergroot je je repertoire aan handelingsopties over hoe je blijft aansluiten bij je leerlingen, ook in een moeilijke situatie.

In de hand: een workshop over ingrijpen wanneer het te ver gaat
VRIEND&VIJAND In de klas - Hoe omgaan met groepsdruk bij jongeren?

Dit project is onderdeel van VRIEND&VIJAND in de klas, ons project over sociale veiligheid

Code MBO

Dit levert het op

  • Inzicht in je eigen grenzen en die van je collega’s
  • Reflecteren op eigen handelen
  • Gezamenlijk de grens bepalen voor bij jullie op school.
  • Praktische handvatten en handelingsvaardigheden om in te grijpen
Leer Stéphanie Kok beter kennen

Stéphanie Kok

Programma medewerker

Deze werkvorm is op maat te maken op thema en doelgroep. En zowel als les of als workshop in te zetten. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Stéphanie.

Of bekijk de rest van ons team