Dilemmagame Keuzestrijd

Type aanbod

 • (gratis) werkvormen
 • Lesmateriaal
 • Scholenprogramma's

Geschikt voor

 • In de klas
 • In de publieke ruimte

Thema

 • Burgerschap
 • Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid
 • Vluchtelingen en migratie

Keuzestrijd is een dilemmagame over oorlog, vluchten en vrijheid. Met deze game duiken leerlingen in de persoonlijke verhalen van verschillende Syriërs en komen voor ingrijpende dilemma’s te staan van diverse mensen die hebben moeten vluchten.

De game is onderdeel van het project 'Verhaal van mijn vlucht' dat Critical Mass ontwikkelt heeft in samenwerking met:

De online dilemmagame ‘Keuzestrijd’

De online game ‘Keuzestrijd’ vertelt over de tragische oorlog in Syrië. Je trekt op met een van de levensechte personages die steeds voor ingrijpende dilemma’s komen te staan. Wat zou jij doen? Ga jij tegen je ouders in wanneer zij van plan zijn te vluchten naar Armenië of zeg jij er toch niks van? Je wordt meegenomen in de gedachten en de dilemma’s van de personages en je leert hoe bepalend jouw identiteit en je geboorteplaats zijn voor je keuzes.

Keuzestrijd is onderdeel van een leerlingenpakket. Na het spelen van de dilemmagame kunnen leerlingen door het leven van drie gevluchte Syriërs heen klikken in de Online Ontmoetingen. Daarin geven zij antwoord op prangende vragen. Het pakket wordt afgesloten door een nagesprek met de hele klas. Aanvragen hoeft niet.

Klik hier voor het pakket

Download het werkblad hier

Wat levert het op?

 • Meer bewustzijn van de complexiteit van keuzes
 • Beter begrip van de invloed van een oorlog
 • Meer empathie voor mensen die zelf in deze situatie zitten of hebben gezeten

 

Voor veel van onze leerlingen was het spelen van de dilemmagame dé les die hen het afgelopen jaar het meest is bijgebleven.
docent maatschappijleer

Lees hier hoe je Keuzestrijd kunt inzetten voor jouw projectweken

Online game Keuzestrijd

Verhaal van mijn vlucht

De dilemmagame Keuzestrijd is onderdeel van het project Verhaal van mijn vlucht dat Critical Mass heeft ontwikkeld in samenwerking met Vredesorganisatie PAX voor het voortgezet onderwijs en mbo, gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Hiermee ondersteunen PAX en Critical Mass leerlingen bij het verkrijgen van inzicht in dilemma’s van mensen met een vlucht verleden, vergroten hun tolerantie en voeren daardoor meer genuanceerde discussies. Docenten verwerven de kennis en kunde om goed om te gaan met wij-zij denken in de klas en gaan lastige discussies niet meer uit de weg.

Op zoek naar verdieping? Bekijk onze docententraining Wij-Zij denken hier

Wij-zij denken
Leer Sophia beter kennen

Sophia Hansen

Projectmedewerker Onderwijs

Wil jij meer weten over Keuzestrijd, Verhaal van mijn vlucht of de verdiepende training Wij-Zij denken? Neem dan contact op met Sophia.

Of bekijk de rest van ons team