Moeilijke thema’s bespreekbaar maken in de klas

Type aanbod

  • Workshops en trainingen

Geschikt voor

  • In de docentenkamer

Thema

  • Burgerschap
  • Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid
  • Racisme en discriminatie

Hoe maak je vooroordelen en discriminatie bespreekbaar in de klas? Leer hoe je als docent op een juiste manier deze gevoelige onderwerpen kunt bespreken, met respect voor identiteit en veiligheid. Gebruik concrete ervaringen als uitgangspunt en volg heldere stappen om kritische vaardigheden te stimuleren. Ontvang praktische handvatten, interactief lesmateriaal en begeleiding van een trainer. Versterk het vertrouwen, oefen met gespreksvoering en creëer bewustzijn van elkaars ervaringen uit de praktijk.

Docententraining: moeilijke thema’s bespreekbaar maken in de klas

Vooroordelen en discriminatie bespreekbaar maken is vaak lastig. Het raakt aan identiteit en kan gauw kwetsend zijn voor leerlingen, maar ook voor de docent. Des te groter het belang om op een juiste manier hierover in gesprek te gaan als docent, zodat alle leerlingen veiligheid kunnen ervaren in het klaslokaal. 

In deze training gaan we aan de slag met het bespreekbaar maken van deze onderwerpen. Wij nemen hierbij steeds ervaringen als uitgangspunt. Bijvoorbeeld een voorval in de klas of een nieuwsbericht worden aan de hand van heldere stappen nabesproken. De wijze waarop stimuleert de kritische vaardigheden van zowel studenten als docenten.

De training biedt (praktische) handvatten hoe kritische denkvaardigheden ingezet kunnen worden om ‘moeilijke onderwerpen’ in de klas te bespreken. Je gaat aan de slag met interactief en creatief lesmateriaal over de thematiek. Spellen en video’s worden door een trainer ingezet om kritische en open gesprekken te voeren. Samen met je team leg je bloot wat jullie meemaken en wat goede manieren van handelen zijn.

Wat levert het op?

  • Meer vertrouwen in het bespreken van lastige thema’s niet uit de weg te gaan die je soms liever uit de weg gaat
  • Praktische tools voor gespreksvoering
  • Oefenen met het model ‘Aansluiten en Toevoegen’
  • Bewustzijn van de verschillende rollen die je kunt aannemen (en de mogelijkheid om van rol te wisselen).
  • Inzichten in elkaars ervaringen uit de praktijk
TIP!

Het Expertisepunt Burgerschap voert voor onderwijsinstellingen de subsidieregeling uit namens OCW. Kijk hier voor alle ins-en-outs en of jouw instelling in aanmerking komt voor deze subsidieregeling.

Check het hier
Leer Sophia beter kennen

Sophia Hansen

Projectmedewerker Onderwijs

Enthousiast geworden van deze werkvorm? Neem gerust contact met ons op voor meer onderwijsprojecten, werkvormen, trainingen en workshops.

Of bekijk de rest van ons team