Online vooroordelen checken: De Hokjestest

Type aanbod

  • Ontwikkeling in opdracht

Geschikt voor

  • In de boardroom
  • In de docentenkamer
  • In de publieke ruimte

Thema

  • Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid
  • Racisme en discriminatie
  • Vooroordelen

Iedere dag gebruiken we hokjes om mensen in te plaatsen. We denken te weten hoe iemand is, maar soms duw je iemand in een hokje die daar niet in past. Of zegt het hokje niet alles over hoe diegene is? Kijk nog eens goed, gun iemand een tweede indruk. Zie jij wie schuilgaat achter het hokje?

Wat is de hokjestest?

De Hokjestest is een online installatie die deelnemers op een laagdrempelige manier confronteert met hun eigen (onbewuste) vooroordelen, stereotyperingen en de behoefte om mensen in hokjes te stoppen op basis van uiterlijk. Door middel van eenvoudige maar doeltreffende vragen, worden platte categorisaties en automatische aannames op basis van uiterlijk blootgelegd. Door eigen foto’s toe te voegen aan het spel, kun je er tevens achter komen welke eerste indruk mensen van jou hebben.

Dit levert het op:

  • De tool levert belangrijke data op waarmee organisaties inzicht krijgen in hoe werknemers de diversiteit en inclusie binnen hun organisatie ervaren.
  • De tool dient als een laagdrempelige gespreksstarter. De Hokjestest is een toegankelijke vorm om stil te staan bij je eigen stereotypen. Het opent de discussie over of iedereen binnen de organisatie gelijke kansen heeft, ongeacht het hokje waarin hij of zij zich bevindt.
  • Door middel van deze tool kunnen organisaties communiceren over hun diversiteitsbeleid. In tekst en beeld kunnen organisaties uitleggen wat hun visie en doelstellingen zijn, en wat de consequenties zijn van dit beleid voor de praktijk.

 

92.221 mensen speelden de hokjestest

Voor wie?

De hokjestest is geschikt voor organisaties die een inclusieve bedrijfscultuur willen uitdragen en wordt op maat ontwikkeld. 

Het zijn van een diverse organisatie vraagt om een niet-aflatende investering in een inclusieve bedrijfscultuur, waarbinnen alle medewerkers gelijkwaardig hun plek kunnen vinden en prettig samenwerken, zonder dat dit wordt belemmerd door vooroordelen en hokjesdenken. De hokjestest helpt je hiermee op weg.

Een hokjestest voor jouw organisatie

Een op maat gemaakte “Hokjestest” maakt het mogelijk om op een creatieve en laagdrempelige manier het gesprek aan te gaan over diversiteit en inclusie, door stil te staan bij ieders eigen stereotypen. Daarnaast levert de tool middels een naar eigen wensen in te richten onderzoekselement belangrijke data op waarmee organisaties inzicht krijgen in hoe werknemers de diversiteit en inclusie binnen hun organisatie ervaren. Wij maken een analyse van de anoniem verzamelde reacties en koppelen deze aan je terug zodat je met concrete handvatten vervolgstappen kunt zetten.

Bij interesse of vragen neem gerust contact met ons op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen in een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Of bekijk de rest van ons team