Op de werkvloer mixen mensen met diverse achtergronden, wat een team echt verrijkt. Een werkcultuur die volmondig ‘ja’ zegt tegen diversiteit en inclusie, en ruimte biedt voor ieders unieke persoonlijkheid, moedigt collega’s aan om zichzelf te zijn, wat resulteert in een sterke teamspirit. Wil je zorgen voor een goed functionerend team waar iedereen zich thuis voelt, dan kunnen deze tips jou helpen. Ga gelijk aan de slag met inclusie op de werkvloer.

5 Tips voor inclusie op de werkvloer

Leiderschap voor gelijke kansen in de zorg: Een streven naar inclusie

1. Bevorder open communicatie met het team

Start met het aanmoedigen van open en eerlijke communicatie op inclusie op de werkvloer te creëren. Het is essentieel dat iedereen zich vrij voelt om gedachten en ervaringen te delen. Een handige manier om dit te doen is om regelmatig teamgesprekken te voeren waarbij actief luisteren naar verschillende perspectieven centraal staat.

2.Neem de tijd voor reflectie

Inclusie vraagt om vertraging in onze snel bewegende maatschappij. Reflecteer op je eigen gedrag, oordelen, en waarden. Dit is de manier om bewust te worden van blinde vlekken en voordelen bij jezelf en in het team.

3.Word bewust van wat je niet ziet en vooroordelen

Het maken van een inclusieve werkomgeving begint met het bewustzijn van je eigen perspectief en de mogelijke vooroordelen die daarmee gepaard gaan. Door middel van workshops of trainingssessies over diversiteit, inclusie, en vooroordelen, kun je mooie stappen maken met het blootleggen van deze blinde vlekken. Dit biedt de mogelijkheid om samen met je team deze aspecten te analyseren en elkaar beter te leren kennen.

4.Teambuilding activiteiten die diversiteit vieren

Organiseer teambuilding activiteiten die diversiteit in de schijnwerpers zet. Evenementen die verschillende culturen, tradities en achtergronden belichten, brengen teamleden dichter bij elkaar door begrip en respect voor elkaars unieke kwaliteiten.

5.Maak besluitvormingsprocessen inclusief

Het is niet genoeg om alleen diverse activiteiten te organiseren; de resultaten moeten ook zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat besluitvormingsprocessen voor iedereen toegankelijk zijn. Overweeg verschillende standpunten, stel vragen, en vermijd een dominante invalshoek. Dit draagt bij aan weloverwogen en inclusieve besluitvorming. Een sterk team floreert op diverse perspectieven. Diversiteit brengt niet alleen verschillende achtergronden in, maar het verrijkt ook de denkwijzen en benaderingen voor verschillende oplossingen.

Leiderschap voor gelijke kansen in de zorg: Een streven naar inclusie

Stappen zetten naar een inclusieve werksfeer? Bekijk hier de diensten van Critical Mass.

Leer Karin beter kennen

Karin Lachmising

Projectleider

Stuur ons gerust een bericht als je ook aan de slag wil met inclusie op de werkvloer.

Of bekijk de rest van ons team