Op 20 april 2021 waren we met onze VR-experience ‘Met andere ogen’ te gast bij JO-19 van H.V.V. Laakkwartier in Den Haag. De voetbalspelers maakten door middel van virtual reality situaties mee over homofobie in de voetbalsport en discriminatie in de stad. Hierna gingen ze hierover met elkaar het gesprek aan.

De club met andere ogen

Laakkwartier Met andere ogen

H.V.V. Laakkwartier

Bij binnenkomst werden we ontvangen door Marc Bos-Rongen, senior sportcoördinator bij SWSDH. Marc vertelt: ‘Bij Laakkwartier draait het om meer dan voetbal. Zo hebben we ook een Buurthuis van de Toekomst. Dat is een plek waar wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar verschillende maatschappelijke activiteiten worden georganiseerd. Ik vind het ontzettend belangrijk om onze spelers iets mee te geven en ik hoop dan ook dat deze VR-beleving ervoor gaat zorgen dat ze vaker stilstaan bij thema’s zoals racisme of discriminatie en hier samen over durven te praten.’

Laakkwartier Met andere ogen

In gesprek als team

En dat praten dat kwam gelukkig meer dan goed! Na het bekijken van de eerste virtual reality situatie, waar de ene woest met zijn handen in de lucht stak en de ander met verbazing in stilte toekeek, kwam het gesprek snel op gang. ‘Wat zou jij doen als dit jou overkwam?’, startte gespreksleidster Christine het gesprek. De antwoorden waren zeker niet unaniem, maar er werd naar elkaar geluisterd en begrip getoond. Een speler lichtte toe: ‘’Wij zijn precies de juiste mix, en daarom gaat het zo goed! We respecteren elkaar in hoe we zijn en hoe we eruit zien. Dat zou de hele maatschappij een keertje moeten doen, dan zag de wereld er een stuk beter uit’.

Racisme, vooroordelen en homofobie in de sportwereld

De spelers vertelden over situaties waar zij zelf het slachtoffer waren geworden van racisme, vooroordelen of sociale uitsluiting. En over hoe ze voor een van hun teamgenoten zouden opkomen wanneer iemand een vervelende opmerking naar zijn hoofd geslingerd zou krijgen. Christine: ‘En maakt dat dan nog uit of een teamgenoot een grapje maakt of de tegenstander?’ ‘Sowieso!’, riep het hele team uit volle borst. Verder werd er o.a. gesproken over homofobie in de sportwereld. ‘Wat zouden jullie ervan vinden als een teamgenoot homo was?’, vroegen we aan het team. ‘Dat maakt toch niks uit, als die maar kan voetballen!’, was de conclusie.

Interactieve en leuke vorm om moeilijke thema’s te bespreken

‘Deze werkwijze geeft je de ruimte om te zeggen wat je wil, te zijn wie je bent en samen met elkaar te komen tot begrip voor een ieder. Door te luisteren naar elkaar toon je al respect en kan je daarvandaan stappen nemen om te komen tot elkaar of als eerder gezegd begrip te hebben voor’, aldus, Marc.

Het was ontzettend fijn om een groep als H.V.V. Laakkwartier de ‘Met andere ogen’ experience te mogen laten ervaren. De groep was enthousiast, eerlijk en zei gewoon gelijk waar het op stond. Juist zo kun je samen en open het gesprek met elkaar aangaan. ‘In de kleedkamer zouden we dit nooit zo bespreken hoor’, grapte een van de spelers. Maar wie weet dat dat vanaf vandaag anders is ;)…

Leer Sanne van den Elzen beter kennen

Sanne van den Elzen

Medewerker Diversiteit en inclusie

Benieuwd geworden naar de virtual reality experience of heb je interesse om ‘Met andere ogen’ bij jouw vereniging of organisatie te ervaren? Neem dan contact met ons op.

Of bekijk de rest van ons team