‘Wie mag wat maken, wie bepaalt dat en op grond waarvan?’

Deze vraag staat centraal in de documentaire Free Space. In deze documentaire gaat Karin Junger op onderzoek uit en ontmoet diverse kunstenaars en denkers die zich begeven op het snijvlak van verschillende culturen en identiteiten. Critical Mass heeft bij diverse theaters en kunstopleidingen het nagesprek verzorgd. Woensdag 11 december vindt de laatste vertoning plaats!

 

Critical Mass verzorgt nagesprek Free Space bij Oscam

De discussie over identiteit, diversiteit en inclusie in kunst en cultuur neemt toe. Die discussie is soms behoorlijk fel en gepolariseerd. Media en kunstinstellingen worstelen om hun organisatie, hun onderwijs, hun collectie, hun personeel aan te passen aan veranderende normen van diversiteit en inclusie. Een noodzakelijke inhaalslag. Soms echter is ook sprake van nieuwe dogma’s. Als kunst wordt gereduceerd tot de ideologie die eruit zou spreken. Als kunst wordt getoetst aan het gedrag en de identiteit van de maker en die identiteit wordt gereduceerd tot kleur of gender. Als hier vergaande consequenties aan worden verbonden met betrekking tot wat makers wel / niet mogen maken.
Wat betekent dit voor de kunst, de kunstenaar en de samenleving? Het raakt aan fundamentele vragen rond kunst en cultuur. Wat is de functie van kunst? Wie beslist wat moreel toelaatbaar is? Is wat moreel deugt ook artistiek de moeite waard? Hoe zit het met de vrijheid van expressie?
Zo vonden ‘antiracistische activisten’ destijds dat regisseur Karin Junger niet het recht had om een documentaire te maken over haar donkere kinderen en hun vrienden.  Ze deed dit toch (‘Ik alleen in de klas’, 2017) maar bleef zich wel de vraag stellen: ‘Wie mag wat maken, wie bepaalt dat en op grond waarvan?’ Karin Junger gaat in deze film op onderzoek uit en ontmoet diverse kunstenaars en denkers die zich begeven op het snijvlak van verschillende culturen en identiteiten.
Na de vertoning van de film vindt er een verdiepend nagesprek plaats gefaciliteerd door Critical Mass. Hierin staan de diverse perspectieven die in de film aan bod komen centraal. Dit gesprek zorgt voor reflectie en inzichten in de diverse perspectieven rondom welke positie je  zelf aanneemt en hoe je je verhoudt ten opzichte van de positie van anderen. De avond wordt gemodereerd door Mathieu Wijdeven. Mathieu is theatermaker en ontdekte dat zijn betovergrootvader in Suriname óók theatermaker was: ruim een eeuw geleden was deze  G.G.T. Rustwijk een vroege criticus van het koloniale regime. Mathieu maakte hierover de archiefdocumentaire Luci die dit jaar tijdens het Nederland filmfestival in Utrecht in première ging.
Documentairemaker: Karin Junger
Producent: Zeppers
Nagesprek: Critical Mass

Klik hier om te reserveren (bijdrage €1,-) voor de vertoning en nagesprek bij Oscam, Amsterdam op woensdag 11 december.

Leer Karin beter kennen

Karin Lachmising

Programma Manager Bedrijven & Organisaties

Klik hier om te reserveren (bijdrage €1,-) voor de vertoning en nagesprek bij Oscam, Amsterdam op woensdag 11 december.

Of bekijk de rest van ons team