Implicit Association Test

Type aanbod

 • (gratis) werkvormen
 • Lesmateriaal
 • Ontwikkeling in opdracht

Geschikt voor

 • In de boardroom
 • In de docentenkamer
 • In de klas

Thema

 • Burgerschap
 • Racisme en discriminatie
 • Vooroordelen

Met de werkvorm Implicit Association verken je de onbewuste processen in je brein en word je geconfronteerd met je eigen vooroordelen. Via een online test en prikkelende video’s ontdek je hoe impliciete associaties kunnen leiden tot discriminatie. Bewustwording en herkenning staan centraal. Ga aan de slag en ontdek met onze test jouw impliciete associaties. Geschikt vanaf 18 jaar.

Geschikt voor

Wat zijn jouw impliciete vooroordelen?

In deze les en met deze test leren studenten wat impliciete associaties zijn. Wat zijn hun eerste, onbewuste gedachten bij een specifiek onderwerp of persoon? Welke processen gaan er om in je hoofd? En wat is het verschil tussen iets expliciet vinden of doen en iets impliciet denken? Een online test confronteert de studenten met hun eigen vooroordelen. Prikkelende video’s en persoonlijke verhalen zetten ze aan het denken over de gevolgen van gedachten en gedrag. Na afloop weten studenten hoe impliciete associaties werken en hoe dit kan leiden tot racistisch of discriminerend gedrag.

 

Implicit Association Test

Test jezelf

Speel de IAT hier

Hoe werkt het?

Met de IAT kun je impliciete associaties meten. Dit zijn koppelingen die jouw hersenen onbewust en automatisch maken. De test meet hoe lang je erover doet om bepaalde koppelingen te maken en vergelijkt deze koppelingen met elkaar: bijvoorbeeld ‘lichte huidskleur’ met ‘positief’ of ‘donkere huidskleur’ met ‘negatief’. De test meet niet wat jouw mening is of hoe jij in het dagelijks leven handelt, maar wel wat er zich automatisch in jouw hoofd afspeelt, zonder dat je het weet. Oorzaken hiervoor kunnen liggen in mediaopvoeding of socialisatie. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn, omdat dit zonder dat je er weet van hebt misschien toch kan leiden tot discriminatie.

bekijk het hier

Wat levert het op?

 • Je wordt je bewust van impliciete associaties en de gevolgen hiervan
 • Je wordt geconfronteerd met je eigen vooroordelen en onbewuste gedachten 
 • Je kunt impliciete associaties en de gevolgen hiervan herkennen bij anderen en jezelf
Impact
6000+ mensen speelden de IAT
68% van de deelnemende 'witte' Nederlanders tonen een voorkeur voor mensen met een licht huidskleur

Onderhuids.nl

De IAT is als werk in opdracht ontwikkeld als onderdeel van een groter project, genaamd Onderhuids.nl. Dit project is inmiddels afgerond, maar Onderhuids.nl is nog steeds online voor zelfstudie en kritische reflectie. Onderhuids.nl is een confrontatie met onze ideeën over ‘de ander’. Ideeën die soms zichtbaar worden en soms onder de oppervlakte blijven. Waarvan we soms tot onze schrik ontdekken dat ze er zijn, omdat ze niet stroken met ons zelfbeeld.

Onderhuids.nl is een project van vele maatschappelijke organisaties en coalities, maar werd beheerd door Critical Mass i.s.m. met De Familie Film & TV en IJsfontein.

Leer Sanne beter kennen

Sanne

Medewerker Diversiteit en inclusie

Enthousiast geworden van deze werkvorm? Neem gerust contact met ons op voor meer projecten, werkvormen, trainingen en workshops op het gebied van vooroordelen.

Of bekijk de rest van ons team