
Check-in
Start je les met deze krachtige check-in van 10 minuten. Geef leerlingen de ruimte om vragen en emoties met elkaar te delen.
Met de werkvorm Implicit Association verken je de onbewuste processen in je brein en word je geconfronteerd met je eigen vooroordelen. Via een online test en prikkelende video’s ontdek je hoe impliciete associaties kunnen leiden tot discriminatie. Bewustwording en herkenning staan centraal. Ga aan de slag en ontdek met onze test jouw impliciete associaties. Geschikt vanaf 18 jaar.
Geschikt voor
In deze les en met deze test leren studenten wat impliciete associaties zijn. Wat zijn hun eerste, onbewuste gedachten bij een specifiek onderwerp of persoon? Welke processen gaan er om in je hoofd? En wat is het verschil tussen iets expliciet vinden of doen en iets impliciet denken? Een online test confronteert de studenten met hun eigen vooroordelen. Prikkelende video’s en persoonlijke verhalen zetten ze aan het denken over de gevolgen van gedachten en gedrag. Na afloop weten studenten hoe impliciete associaties werken en hoe dit kan leiden tot racistisch of discriminerend gedrag.
Met de IAT kun je impliciete associaties meten. Dit zijn koppelingen die jouw hersenen onbewust en automatisch maken. De test meet hoe lang je erover doet om bepaalde koppelingen te maken en vergelijkt deze koppelingen met elkaar: bijvoorbeeld ‘lichte huidskleur’ met ‘positief’ of ‘donkere huidskleur’ met ‘negatief’. De test meet niet wat jouw mening is of hoe jij in het dagelijks leven handelt, maar wel wat er zich automatisch in jouw hoofd afspeelt, zonder dat je het weet. Oorzaken hiervoor kunnen liggen in mediaopvoeding of socialisatie. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn, omdat dit zonder dat je er weet van hebt misschien toch kan leiden tot discriminatie.
De IAT is als werk in opdracht ontwikkeld als onderdeel van een groter project, genaamd Onderhuids.nl. Dit project is inmiddels afgerond, maar Onderhuids.nl is nog steeds online voor zelfstudie en kritische reflectie. Onderhuids.nl is een confrontatie met onze ideeën over ‘de ander’. Ideeën die soms zichtbaar worden en soms onder de oppervlakte blijven. Waarvan we soms tot onze schrik ontdekken dat ze er zijn, omdat ze niet stroken met ons zelfbeeld.
Onderhuids.nl is een project van vele maatschappelijke organisaties en coalities, maar werd beheerd door Critical Mass i.s.m. met De Familie Film & TV en IJsfontein.
Sanne
Medewerker Diversiteit en inclusie
Enthousiast geworden van deze werkvorm? Neem gerust contact met ons op voor meer projecten, werkvormen, trainingen en workshops op het gebied van vooroordelen.