Dilemma games: Sociale veiligheid in jouw klas

Type aanbod

  • Workshops en trainingen

Geschikt voor

  • In de klas

Thema

  • Sociale veiligheid en solidariteit

Hoe pak je discriminatie, cyberpesten en groepsdruk aan in de klas? Ontdek het met onze Dilemma games! Deze interactieve spellen brengen deze uitdagingen tot leven en maken ze bespreekbaar voor jou en je leerlingen.

Aan de slag: dilemma’s bespreken en begrijpen

Met de zes dilemma games maak jij als docent ingewikkelde thema’s bespreekbaar in je klas. Leerlingen bekijken een scène op hun eigen device en bepalen zelf het verloop van de situatie. Door de games, confrontaties en gesprekken worden jongeren bewust van hun denkbeelden, houding en gedrag, en begrijpen ze de gevolgen hiervan.

De thema’s

(Cyber)pesten: De leerlingen worden geconfronteerd met lastige dilemma’s rondom (cyber)pesten. Ze leren over verantwoordelijkheid en het belang van ingrijpen.

Buitensluiten: Deze workshop behandelt het thema buitensluiten en moedigt deelnemers aan keuzes te maken in situaties waarin iemand wordt buitengesloten.

Discriminatie: Discriminatie en de impact van stereotypering komen aan bod, waardoor deelnemers bewuster worden van hun eigen gedrag en dat van anderen.

Groepsdruk: De workshop gaat in op groepsdruk en hoe deze invloed heeft op besluitvorming, met de nadruk op het vergroten van handelingsvaardigheden.

Ingrijpen: Deze workshop concentreert zich op het belang van ingrijpen in pest- en conflictsituaties, waarbij deelnemers de rol van omstanders verkennen.

Kansenongelijkheid: Het thema kansenongelijkheid in het onderwijs wordt behandeld, waarbij deelnemers de uitdagingen van vooroordelen en ongelijkheid ervaren.

VRIEND&VIJAND In de klas

Dit project is onderdeel van VRIEND&VIJAND in de klas, ons project over sociale veiligheid

Ga naar Vriend en Vijand

Dit levert het op

  • Vergroting van begrip en empathie voor elkaar.
  • Versterkte kritische denkvaardigheden bij leerlingen.
  • Stimuleert de bereidheid van leerlingen, docenten en schoolleiding om op te treden tegen buitensluiting, (cyber)pesten en discriminatie.
  • Vergemakkelijkt het maken van gedeelde omgangsregels in de klas en op school.
  • Het gesprek tussen leerlingen, docenten en schoolleiding over sociale veiligheid.
  • Zet sociale veiligheid op de agenda.

 

Leer Diederik beter kennen

Diederik Wismans

Projectleider Onderwijs

Deze werkvorm is op maat te maken op thema en doelgroep. En zowel als les of als workshop in te zetten. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Of bekijk de rest van ons team